Cartea Verde a masinii trebuie prezentata in format fizic la controalele din afara tarii

In ultimii ani, din ce in ce mai multi soferi romani s-au regasit in situatia de a apela la servicii de rent a car din Bucuresti. In cazul in care si tu mergi pe mana masinilor inchiriate atunci cand iti doresti sa pleci la drum, stii deja cel mai probabil ca este extrem de important sa fii la curent cu toate schimbarile si prevederile legislative din tara ale carei drumuri le vei strabate. Anumite aspecte ce tin de legislatie se schimba odata cu trecerea timpului, fapt pentru care este nevoie sa fii mereu informat din acest punct de vedere pentru a evita orice fel de surprize neplacute.

Autoritatile din Romania au adoptat recent mai multe modificari normative cu privire la dovada asigurarii RCA in format electronic in cazul unui control al documentelor de asigurare, acestea intrand in vigoare incepand cu data de 11 septembrie. Conform unui anunt facut public de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, toate aceste modificari legislative vor fi aplicate exclusiv pe teritoriul tarii noastre.

Conform noilor norme legislative, documentul de asigurare Carte Verde trebuie prezentat pe suport de hartie in afara tarii in cazul unui control al documentelor de asigurare. Astfel, modificarea prin care asigurarea RCA devine valabila si in format electronic va fi aplicata doar pe teritoriul Romaniei. Potrivit legislatiei europene, fiecare stat membru al Spatiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele inmatriculate in alte state membre ale blocului comunitar care circula pe teritoriul sau.

Pentru a ii atentiona pe soferi in aceasta privinta, oficialii Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania au emis un comunicat de presa prin care se atrage atentia ca “avand in vedere ca prevederile legislatiilor din celelalte state membre in privinta modalitatii in care se face dovada existentei asigurarii pot fi diferite, este recomandat ca, atunci cand circulati cu automobilul intr-un alt stat din Spatiul Economic European, sa aveti asupra dumneavoastra documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hartie de asiguratorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurari”.

Rent a car din Bucuresti | WLC Rent a Car | WLC.ro

De asemenea, tot cei de la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania mai atrag atentia si asupra faptului ca atunci cand se circula intr-un stat care nu este membru al Spatiului Economic European pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, acesta trebuie prezentat tot pe suport hartie, in original. In caz contrar, autoritatile statului respectiv va pot interzice accesul pana cand nu veti incheia o asigurare RCA emisa de un asigurator autorizat in acel stat.

Cunoasterea acestor detalii legislative se poate dovedi extrem de utila in cazul in care va doriti sa plecati intr-o calatorie in strainatate.

WLC Rent a Car iti pune la dispozitie o gama larga de masini din care poti alege in functie de nevoile pe care le ai pentru fiecare calatorie in parte. In oferta vei regasi peste 36 de modele care acopera toate segmentele auto, incepand de la masini de oras sau masini economice si pana la SUV-uri sau masini premium.

Sursa foto: https://www.pexels.com